Go Home...
WebAdmin Min FTP WebMail Priser Om oss KONTAKT OSS
xx

FileMaker Server Hotell

Zensit Media er en av svært få aktører i Norge som tilbyr å legge databasene dine på nett. Dette kan være praktisk enten du skal dele data med andre i e lukket brukergruppe, eller du ønsker tilgang til databaser når du jobber fra ulike lokasjoner. Eller kanskje skal du bruke dine databaser til publisering. Vi har løsningene...
 

Filemaker er et fantastisk verktøym enten du er en person som alene bygger og drifter dine databaser. Eller om dere er flere titalls, eller hundretalls brukere. To, tre personer kan godt dele en database, men straks det blir flere er det upraktisk å ikke benytte en ekte serverløsning til slik deling.

Å drifte en Filemaker server kan by på noen utfordringer som ikke alle ønsker å påta seg. Egen dedikert server, nettoppkobling, jevnlige oppgraderinger, monitorering, alarmsystemer og overvåkning m.m. er bare noe av alt som krever både kunnskap og kompetanse. Derfor velger enkelte å søke hjelp til dette.

 
Vi startet nede på versjon 3, men nå har Filemaker Server 11 vært robust hos oss i mange år, og vi velger fortsatt å ha denne versjonen som hovedproduksjonsserver. Filemaker Server 11 betjener filformatet .fp7 - mens vi også kan tilby FMS versjon 12 som betjener filformatet som nett ble oppgradert i versjon 12 og heter .fp12. Zensit Media har hatt Filemaker databaser online siden 1999 og er en av noen ytterst få leverandører i Norge som tilbyr dette produktet.
 
Har 90 databaser på nett
Zensit Media har i dag ca. 90 databaser på nett. 60 prosent av disse er egne, mens rundt 40 prosent er databaser vi drifter for våre kunder. Flere kunder har lagt sine egne databaser på servere her hos oss. Noen av disse benyttes til å genererer dynamiske nettsider; også på våre webservere. Andre kunder kobler ikke Filemaker databasene mot nettsider, men legger sine data online for at egne brukere på ulike geografiske adresser, såsom hovedkontor, avdelingskontor og ansatte med hjemmekontor alle kan koble seg opp mot et sentralt knutepunkt på nett der bedriftens data er å finne.

Alternativet til å benytte et online server hotell som vårt, er selvsagt å selv investere i a) server, b) Filemaker Server software, c) raske internettlinjer d), gode backupløsninger, e) gode brannmurer og sikkerhetsløsninger og sist men ikke minst: f) økt kunnskap og kompetanse for å drifte alt dette. Noen kalkyler rundt disse kostnadene er avgjørende når noen velger å bruke oss til slike oppdrag.

Når databasene ligger online på våre servere har man fortsatt den samme muligheten til vedlikehold og videre utbygging av databasene. Og det er tilfellet enten det er nye data som skal inn i dabasene eller det er system og funksjonalitet som skal bygges om eller videreutvikles. En gang i døgnet tas det en kopi av databasen(e) vi drifter for kunder og legges på egen område på server der kunden selv kan logge inn (via afp, ftp eller ssh) og hente ut kopien(e) av aktiv(e) database(r). Vi gjør dette 100% automatisk, og enkelte av våre kunder har selv utviklet automatiske rutiner for år hente ut disse kopiene.

Filemakerserverne kjører backup hver 4. time til annen disk på driftsserveren. To ganger i døgnet tas disse dataene ut av maskinen der de ligger og kopieres til annet sentralt lager. Deretter to ganger pr. uke tas data fysisk ut av vårt serverrom i Finstadsvingen og streames til annen fysisk adresse for å sikre data i tilfelle brann.

 
"Filemaker Go" og Bento er to FM varianter som er nyttige på nettbrett og mobiltelefon. Uansett hvor du er i verden er Filemakers avanserte onlineløsninger avansert og svært nyttig.
En av våre kunder driver helt alene... (!)
En av våre kunder med databaser på vårt Filemaker Server Hotell driver enkeltpersonforetak - han jobber alene, har ingen ansatte og ingen avdelingskontorer. Ikke engang kona er inne i hans databaser. Likevel har hans databaser sjekket inn på serverhotell hos oss.

Han forteller at for ham er nytteverdien åpenbar. Han skal ha tak i oppdaterte, indekserte data fra sine databaser nærmest "hele tiden"; fra desktopmaskinen på kontoret og på hjemmekontoret, fra laptop'en på terrassen, når han er på hytta, eller i båten sin. Han bruker de samme data via en iPad (med Filemaker Go) mens han er på kundebesøk og i møter - og fra tid til annen fra mobiltelefon.

Løsningen er perfekt, synes han. Han har selv ikke kompetanse til å drifte dette, og kostnadene når dette kun skal serve en person ville blitt uforholdsmessig høye.

"Filemaker Server Hotell" er ikke en utbredt "sport" i IT-Norge. Bare en håndfull leverandører tilbyr dette og Zensit Media ANS er en av de. Vi har hatt databaser på nett siden 1996. Ta kontakt, så er du på nett på bare noen få timer...

 
Elastisk og avansert
Filemaker er en applikasjon som har avært entusiastiske brukere. Fra tidlig på 90-talet og frem til i dag har programvaren vært innovativ og alltid nyskapene. Nærmest forut for sin tid. I dag er den topp moderne, henger med i nettutviklingen og spiller ofte en betydelig rolle når SMB-sjiktet av næringslivet skal på nett med dynamiske data. Filemaker har alltid bygget på server/klient-prinsippet, og allerede i tidlige år av utviklingsrekken har de tilbydd utviklerne en egen "Developer"-versjon. De senere år har dette hatt navnet "Advanced".

Og de siste ti år har enda to versjoner sett dagens lys. Filemaker utviklet en "light"-versjon med en enda lavere terskel til grenssnittet - nærmest for folk fullstendig uten kompetanse innen databaseadministrasjon. Denne fikk navnet "Bento" og har fått sin egen raskt voksende brukergruppe. Men, denne er som sagt ett lettversjon og mangler en del av de opsjoner og den dynamikk som vi andre har lært oss å sette pris på igjennomsnart to tiår.

Og så har også Filemaker tatt utfordringene fra mobil- og lesebrettmarkedet på alvor. "Filemaker Go" heter denne varianten, og er ment for mindre plattformer og for folk på farten.

Og selv om det hele startet på Mac, lenge forut for OS X, så gikk det ikke mange årene før også PC-folk på Windows fikk sin versjon. Noe av det aller mest anvennelige er at filformatet er likt på både Mac og PC - begge plattformer kan åpne samme database. Serves databasen fra en Filemaker server, kan begge brukergrupåper være inne i same databasen på likt. Det samme kan brukere med Filemaker Go (fra mobiltelefon og f.eks. iPad - og brukere med Bento, dog med noe redusert funksjonalitet. Mot web/nettsider kan Filemakerdata hents ut ved hjelp av Lasso/Apache, i PHP, via Javasvcript og via egne tagger i programringsformatet CDML.